Een vervolg in proza op ‘Bid om vrede’
Dit boek gaat over ‘enkele’ mensen met hun eigen onverwisselbare leven: Eckhart, Marx, Kafka, Neruda, Nijhoff, en over Jezus van Nazareth. Over ‘de mens die wij zijn’ en ‘de mens in zijn lichtglans’. Over het messiaanse toekomstvisioen: alles voor allen, en over de uiteindelijke naam van God: alles in allen. Over de weg daarheen: politiek en levensstijl. ‘Alle krachten in dienst stellen van de mens, met name van de beledigden en vernederden. Die woorden van de Tsjechische theoloog Hromadka zijn voor christenen en marxisten gelijkelijk herkenbaar als de formulering van hun zuiverste traditie’ [p. 138].
Mensen voor dag en dauw: toekomstmensen, messiaanse mensen. ‘Zij zijn geladen met kracht als de opgaande zon,’ zegt een joodse spreuk.
Lees hier de recensie van Biblion:
In deze bundel meditaties probeert de auteur onder woorden te brengen wat in deze tijd de navolging van Christus inhoudt. De bundel bestaat uit twee delen. In het eerste deel gebruikt Oosterhuis verschillende invalshoeken, een fragment uit de wereldliteratuur, een mythe of een filmfragment. In het tweede deel mediteert hij over passages uit het evangelie. Wel is er samenhang tussen de beide delen. Gedachten die in het eerste deel spelenderwijs naar voren komen, worden in het tweede deel vanuit de bijbel ondersteund. Het hele boek wordt gedragen door het visioen van een nieuwe toekomst, “dat in mensen de wil om te overleven bevrijdt”. Hij weet duidelijk te maken dat het volgen van Jezus een volstrekte ommekeer vergt.
(NBD|Biblion recensie, Dr. A.J. Jelsma)
Bestel dit boek hier.
Uitgever: Amboboeken
Pagina´s: 206
Publicatiedatum: 1976
ISBN: 9789026303470