Deze website maakt gebruik van cookies.
Om het gebruiksgemak van onze website te verbeteren maakt de website van Huub Oosterhuis gebruik van Google Analytics. Google verzamelt gegevens, ook buiten de website van Huub Oosterhuis. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hier toestemming voor.
Ik heb het
gelezen

Alles voor allen. Een nieuwe catechismus

 
Veel mensen die in christelijke kerken zijn opgegroeid, valt het moeilijk om aan zichzelf te bekennen dat 'het christelijk geloof' hen niets meer zegt. Geloven betekent oorpsronkelijk: vertrouwen schenken en goede hoop hebben; wat het betekent tussen mensen in vriendschap en liefde. Een grote liefde is een groot geloof.
In deze nieuwe catechismus probeert Huub Oosterhuis aan de hand van het 'Grote Verhaal' van de joodse en van de 'messiaanse' ('oerchristelijke') traditie, antwoorden te vinden op de eeuwige vragen van vandaag. Voorbij aan het onderscheid katholiek protestant. Voor alle mensen van goed wil.

Wolf en lam - korte verhalen over liefde en dood

 

"Voor het eerst schreef ik een boek met verhalen - geen liedteksten en preken. Eerlijk bedacht, soms waar gebeurd. Over heel verschillende mensen die ik liefheb zoals ze zijn. Over herkenning en vervreemding, over dood en liefde sterker dan de dood."

Interview naar aanleiding van dit boek in het radioprogramma 'Onderweg' »
 
Meer informatie en bestellen »
 

Hier aanwezig

"Hij is geboren. Zoveel is zeker. En dat hij gewelddadig is gedood: gekruisigd. Kruisiging was ‘in die dagen’ de doodstraf voor politieke opstandelingen.
Tot zover de feiten. De rest zou ‘sterk verhaal’ zijn, van de engelen bij zijn geboorte tot het lege graf.
Sterk ‘groot verhaal’: over de genezende kracht die van hem uitging: hoe hij het opnam tegen bezetenheid, armoede, onrecht (over vergeving, zeventig maal zeven maal).
In een tijd zonder ‘normen en waarden’ aanvaard ik dit verhaal als een laatste ijkpunt."
 
In dertig poëtische teksten vat Huub Oosterhuis het leven van Jezus van Nazaret samen, van de aankondiging van zijn geboorte tot en met zijn levenseinde.
 

Iemand meer

In de bundel 'Iemand meer' staan gedichten van Huub Oosterhuis naar aanleiding van de politieke actualiteit zoals ‘Lied van Generaal Pardon’. Maar er zijn ook gedichten over vrienden als Hans van Mierlo en prins Friso, en over zijn kinderen Tjeerd en Trijntje (‘jongen van Hallo wereld, meisje van Ken je mij’).

En verder ook meer religieus geïnspireerde poëzie, onder meer ‘Een Hooglied’, dat getoonzet is door Antoine Oomen en op de bijgesloten cd staat. Daarop leest ook Oosterhuis zelf een keuze uit de gedichten voor.
 
 
'Prachthuis' (fragment):
In 1962 begon Huub Oosterhuis aan de vertaling van de psalmen, eerst samen met Michel van der Plas en de exegeet Pius Drijvers. Hun ideaal: ook in het Nederlands moesten de psalmen poëtisch en zingbaar zijn. Bijna vijftig jaar na dato is het zover: alle 150 psalmen zijn door Oosterhuis vertaald en verschenen in een feestelijke, fraai vormgegeven editie.

Meer informatie en bestellen »
Minstens de helft van de 150 Psalmen vrij is inmiddels getoonzet. Luister naar een fragment van Psalm 47, vrij:

Waar onze doden zijn

Wij zijn gewend aan veel doden tegelijk. Massaal sterven, honderden per dag. De zes miljoen. Nee, zei de joodse schrijver Abel Herzberg, zes miljoen keer één mens.

Dit boek gaat over de dood van telkens één mens. De meesten van hen heb ik uitgeleide gedaan. Velen van hen laat ik zelf aan het woord, citerend uit gesprekken, interviews, brieven, gedichten. In die woorden klinken ze na - hoelang nog? Ik hoop nog eeuwen. Maar hoe dan ook, ze staan geschreven.

Waar onze doden zijn? In vuur? In licht? In God? Wie God? Die Ene 'die nooit varen laat het werk van zijn handen', staat geschreven.

Huub Oosterhuis

Meer informatie en bestellen »

Arthur, koning van een nieuwe wereld

'Ooit gehoord van een koning die Arthur heette, en van zijn beeldschone vrouw Guinevere – en van zijn ridder en vriend Lanceloet, en diens zoon Galahad met de lichtblauwe ogen? Ik ga ze bezingen, die mensen. Naar wat hen bezielde, hun angsten en liefdes, ben ik al meer dan dertig jaar ongeduldig op zoek. Misschien dat je zegt ik ken ze, ze wonen hier om de hoek.'

Zo begint 'Arthur', een episch gedicht over een nieuwe wereld. Op drie cd’s leest Huub Oosterhuis zijn verhaal voor, begeleid door filmische muziek van Stijn van der Loo.
 
Intro (fragment):